En demokratiskt förankrad lokal television

Yttrandefrihetsgrundlagen stadgar att det allmänna ska eftersträva att elektroniska medier ska ”tas i anspråk på ett sätt som leder till vidast möjliga yttrande- och informationsfrihet.” Ändå har ingenting gjorts för att förbättra allmänhetens tillgång till lokal television, public access, trots att avsevärda förbättringar omgående skulle kunna genomföras utan att belasta statskassan.

Den första svenska public access-kanalen, Öppna Kanalen i Stockholm, startade 1992. Sedan dess har öppna kanaler bildats i flera större och mindre svenska städer. En öppen kanal är organiserad som en ideell förening med andra föreningar och organisationer som medlemmar.

Riksförbundet Öppna Kanaler i Sverige bildades 1997 och består av de fyra öppna kanalerna i Lund, Malmö, Göteborg och Stockholm som tillsammans når c:a 760 000 kabelhushåll.

De öppna kanalernas primära verksamhet är att tillgodose allmänhetens yttrandefrihet i TV-mediet inom den kommun där de är verksamma. I första hand sänder de föreningsproducerade program. Bland dessa dominerar program av och för invandrare och ungdomar. Dessa grupper har vanligen inte tillgång till några andra massmedier. För dem kan de öppna kanalerna vara bland de viktigaste medierna för information och kommunikation.

Dessutom tillgodoser de öppna kanalerna kommuninnevånarnas rätt till demokratisk dialog och samhällsinformation utan journalistiska filter genom att bl.a. sända direkt från Riksdagens plenisal och EU-parlamentet.

Därutöver tillhandahåller de öppna kanalerna bl.a. möjligheter för kommuner och stadsdelsnämnder att informera invånarna, och utgör ett forum för utveckling av nyskapande program och interaktivitet.

Lokala kabelsändarföretag

Begreppet lokala kabelsändarföretag skapades efter att Massmediekommittén 1984 tagit intryck av hur medborgare i andra länder, främst USA, fått möjlighet att själva producera och sända lokal television vid sidan av de statliga och kommersiella kanalerna, genom s.k. public access, allmänhetens tillgång till mediet. Ett lokalt kabelsändarföretag förordnas av staten genom Radio- och TV-verket, och ges därmed tillgång till en avgiftsfri kanal i varje kabelnät inom kommunen som omfattas av radio- och TV-lagens distributionsplikt, d.v.s. kabelnät med fler än hundra anslutna bostäder.

Radio- och TV-verket skriver: Det lokala kabelsändarföretaget ska vara sådant att det kan antas låta olika intressen och meningsriktningar komma till tals i sin verksamhet. Nätinnehavarnas skyldighet att upplåta en kanal för dessa sändningar syftar till att vidga yttrandefriheten och ge mindre resursstarka aktörer tillgång till mediet. Lokala kabelsändarföretag ska i sin sändningsverksamhet sträva efter vidaste möjliga yttrande- och informationsfrihet. Av den anledningen kallas denna sändningsform av många för "allemans-TV"; eller public access-TV. Även då kabelsändarföretaget tar på sig en mer aktiv roll än att enbart samordna programönskemål, ska det sträva efter allsidighet i programverksamheten och verka för att så många intressen som möjligt tillgodoses.

De som inte är anslutna till kabelnät som omfattas av distributionsplikten har idag ingen tillgång till public access.

Samhällsstöd för yttrandefrihet och demokrati

Till skillnad mot andra länder med lagstiftning som liksom den svenska skapar utrymme för allmänhetens demokratiska tillgång till medierna genom access-TV, t.ex. USA, Tyskland, Israel och Danmark, har denna form av television i Sverige inte givits något som helst ekonomiskt samhällsstöd. Den lagstadgade rättigheten åtföljs inte av några som helst medel som i praktiken ska ge allmänheten verktyg att utnyttja, eller ens bli informerad om, denna rättighet. Därför har i synnerhet de resurssvagaste grupperna, bl.a. invandrar- och ungdomsgrupper, otillräckliga möjligheter att tillvara ta sina rättigheter till yttrandefrihet.

Under flera år har riksdagsledamöter från fyra partier motionerat för stöd till icke-kommersiell lokal-TV.

EU-parlamentet har förespråkat ”åtgärder för att stödja medborgarradio/TV och öppna kanaler i syfte att ge medborgare direkt tillgång till och deltagande i ljud- och bildmedia. Utifrån den ökande betydelsen av elektroniska media för allmänhetens information stärks därmed den demokratiska processen.” (Session document A4-0140-95) I år diskuteras i parlamentet mer intensivt än någonsin tidigare vikten av att stärka en infrastruktur av lokala elektroniska medier för förankring och demokratisering av den europeiska utvecklingen.

Detaljerad information om public access i Sverige och utomlands finns på Internet, webbplatsen www.openchannel.se

Vi är övertygande om att Du och Ditt parti vill bidra till att vidga yttrandefriheten för de medborgare som inte får komma till tals i professionella kanaler. Inför valet i höst frågar därför Riksförbundet för Öppna Kanaler i Sverige Dig som partiordförande om Ditt parti

1. vill och kommer att aktivt verka för ett samhällsstöd till svenska public access TV-kanaler inom eller utom ramarna för finansieringen av public service

2. kommer att verka för att samtliga medborgare skall beredas möjlighet att ta emot public access-TV, vilket förutsätter att

a) kabellagstiftningen förändras så att samtliga kabelhushåll inom en och samma kommun kostnadsfritt kan att ta emot det lokala kabelsändarföretagets sändningar,

b) kabelsändningarna av public access, vid behov och om lediga frekvenser finns, får kompletterades med trådlösa sändningar såväl med analog som digital teknik.

Vi ser fram emot Ditt svar senast den 1 juli 1998.

Svaret kommer att publiceras på text-TV i de Öppna Kanalerna liksom på vår webbplats. Du är också välkommen att utveckla och kommentera Ditt svar direkt till medborgarna i TV. Ledarna för samtliga riksdagspartier ges detta erbjudande.
I de Öppna Kanalerna har alla rätt att fritt uttrycka sig på sina egna villkor, även partiledare.

Riksförbundet för Öppna Kanaler i Sverige

Ola Stockfelt
Ordförande